” Het maakt mij niet uit wat je keuze is, je bent vrij bij mij. Je wordt niet veroordeeld om welke keuze je hebt gemaakt.”

Rebecca Karsters

eigenaresse, kinderopvang ‘t Schaapie

Rebecca 't Schaapie

Vanuit haar zonnige tuin in Haarlem spreken we Rebecca Karsters, eigenaresse van kinderopvang ‘t Schaapie. Haar kinderopvang is anders dan anderen. Weten waarom? Lees verder!

 

Waar komt jullie naam vandaan?

“Schaapie is mijn bijnaam! Ik zat met een paar vrienden samen en iedereen moest een bijnaam hebben. Eén van mijn vrienden noemde mij ‘t Schaapie, door mijn haar. Ik heb een flinke bos krullen. Ik was destijds nog niet bezig met het oprichten van een kinderopvang, ik was 15 jaar. In Zandvoort, waar ik vandaan kom, is er één jongen die mijn nog steeds zo noemt. De naam is mij altijd blijven achtervolgen. Toen ik 23 was heb ik de kinderopvang gestart.”

 

Dus je was heel jong toen je ging ondernemen?

“Ja, al had ik voor die tijd al wel ideeën voor bedrijven. Ik wist al dat ik niet voor een werkgever wilde werken, maar ik wilde wel ervaring opdoen. Ik heb in de ouderenzorg gewerkt, in nachtdiensten en van alles gedaan om ervaring op te doen. Pas toen ik moeder werd op mijn 23ste, dacht ik: nu moet ik iets voor mezelf gaan doen. Mijn kind was eigenlijk mijn motivatie hiervoor. Dat had te maken met dat ik wel wilde blijven werken, maar er ook voor mijn kind wilde zijn. Ik ben destijds gastouder geworden, had kinderen bij me thuis, en ik kon mijn eigen kind opvoeden. Zo ben ik in het opvangen van kinderen gerold. Ik heb o.a. een diploma voor allround verzorgende, met veel ervaring als kraamverzorgster en ouderenzorg. Dat kon ik goed doen door zelf te gaan ondernemen.”

Wat onderscheidt jullie van andere kinderopvangen?

“Het persoonlijke contact met ouders en oprechte aandacht voor de kinderen. Ik hoorde gisteren van iemand, en dat vond ik heel bijzonder, dat ze zo blij was dat wij de kinderen vrij laten. Kinderen moeten al heel veel, al vanaf groep 1 op de basisschool. Wij willen het kind het kind laten zijn. Ze hoeven geen testjes af te leggen, ze hoeven niet al te kunnen rekenen voordat ze naar de basisschool gaan. We verplichten ze ook niet om knutselwerkjes te maken, we zitten zeg maar niet ‘strak in het regime’. Daarin verschillen wij echt van andere kinderopvangorganisaties.”

 

Zijn andere organisaties dan anders?

“Ja, pedagogisch professionals zeggen ‘we moeten daar zo veel’. Dat geldt niet alleen voor de pedagogisch professionals, maar ook voor de kinderen. Kinderen worden doorgaans in een soort regime gestopt vol dingen die ‘moeten’. Als een kind daar buiten valt, omdat het niet wil knutselen, dan moeten ze het toch doen. Dat vind ik wel lastig, ik vind dat de kinderen zichzelf moeten ontwikkelen tot de mensen die ze willen worden. Dat vind ik belangrijk.”

 

Een kinderopvang is een plek waar..

“Waar kinderen moeten kunnen spelen, zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen en de zorg en aandacht krijgen die ze verdienen. Dat laatste vind ik echt heel belangrijk, juist in dit digitale tijdperk. Ik merk zowel bij ouders als bij pedagogisch professionals dat ze graag digitaal communiceren in plaats van face to face. Digitaal betekent bijvoorbeeld dat een overdracht plaatsvindt via een tablet, of dat er veel foto’s worden gemaakt van de kinderen. Als we dat allemaal digitaal doen, hebben we op dat moment geen tijd voor de kinderen. Je hebt bijvoorbeeld een foto gemaakt van een kind en wilt daar een tekst bij schrijven, maar dan zit dat kind alleen. Al die kleine momenten bij elkaar is veel verloren tijd, tijd zonder aandacht voor het kind. De tijd die in het digitale gaat zitten, kan ik dan dus niet aan jouw kind geven. Ik vind het daarom heel belangrijk dat de aandacht naar het kind zelf gaat. Als er een overdracht is, en je je kind komt ophalen, dan hoor je persoonlijk van ons hoe de dag geweest is.”

Wat is voor jou reden geweest je bij Keuze Vrij Bij Mij aan te sluiten?

“In eerste instantie om verbinding te zoeken met ondernemers die hetzelfde in het leven staan. En ook om personeel te vinden dat gelijkgestemd is. Ik wil ook uitdragen: het maakt mij niet uit wat je keuze is, je bent vrij bij mij. Je wordt niet veroordeeld om welke keuze je hebt gemaakt. Er zijn veel ouders die er niet zo over denken, dus ik vond het wel spannend. Je zou ouders kunnen afschrikken hiermee, maar dat is een keuze en die respecteren mensen wel.”

 

Zijn je klanten nu ook voornamelijk mensen die hier achter staan?

“Ja, een aantal, al spreken we er niet veel meer over. Ik heb veel ouders gesproken die mijn beleid steunden om geen mondkapjes te dragen in de opvang. Dit heeft ook wel in een aantal nieuwsbrieven gestaan. Er zijn ouders geweest die zich er tegen uitspraken en ouders die het juist als een opluchting zagen. Momenteel zie ik hier niet veel meer van, omdat ik twee locatiemanagers heb die het contact onderhouden met ouders. Het is ook geen onderwerp van gesprek meer, corona is weer wat op de achtergrond geraakt.

Met de laatste lockdown hebben we niet meegedaan en dat hebben we aan de ouders verantwoord als: ‘als je je niet veilig voelt je kind te brengen, dan hoeft dat niet. Maar we zijn wel gewoon open.’ En dat is heel goed ontvangen door de ouders.”

 

Waarom is dat zo goed ontvangen, denk je?

“Er waren al twee lockdowns geweest, waarin niet alle kinderen welkom waren. Alleen voor ouders met cruciale beroepen en kinderen die het nodig hadden. Wie ben ik om te bepalen of jij het nodig hebt, of niet? Of je kind het nodig heeft of niet? Ouders dachten ook: ik breng mijn kind gewoon, ik moet gewoon werken.”

 

Hebben jullie al een Nieuwe Wereld Ondernemers netwerkbijeenkomst bezocht?

“Ja, in Den Haag in juni. Het is een mooie avond geweest waarop we met gelijkgestemde ondernemers hebben genetwerkt. We hebben gekeken wat we voor elkaar kunnen doen, kunnen betekenen. Iedereen heeft een expertise en ervaringen en het is fijn als je weet waar je moet zijn met je vraag. Of als je iets nodig hebt, wilt kopen. Het is zo leuk dat je een gemengde groep bent met een connectie, maar niet met hetzelfde werkgebied. We zijn heel open met elkaar geweest, ik kon mijn verhaal vertellen en er werd naar mij geluisterd. Ik had meer mensen verwacht, maar we zijn met nog veel meer mensen. De groep van gelijkgestemde ondernemers is heel groot. Een reden voor een lagere opkomst momenteel, komt denk ik doordat het thema corona nu even stil ligt en de maatregelen ook. Als die weer gaan komen, gaan ondernemers denk ik meer op zoek naar verbinding en onderlinge steun.”

 

Wat is je hoop voor de toekomst?

“Mijn hoop voor de toekomst is dat iedereen elkaar respecteert en kan samenleven. Dat iedereen zijn eigen ding kan doen, dat we aardig zijn voor elkaar, elkaar helpen. Dat we in een fijne samenleving samenleven met respect voor elkaar.”

Spreekt Rebecca’s visie jou ook zo aan? Nieuwsgierig geworden naar ‘t Schaapie? Vraag online een rondleiding aan of kijk op Rebecca’s advertentie op Keuze Vrij Bij Mij. Ervaar wat het betekent voor jou en je kind om persoonlijke aandacht te krijgen!

 

Staat jouw bedrijf ook voor keuzevrijheid? Laat het zien en..